Recenzie - Bătrânul și marea de Ernest Hemingway

Bătrânul și marea de Ernest Hemingway

“Bătrânul și marea” a fost un mare succes pentru Ernest Hemingway când a fost publicată în 1952.

La prima vedere, povestea pare a fi una simplă, a unui vechi pescar cubanez care capturează un pește enorm, doar să-l piardă. Dar povestea este mult mai profundă- o poveste de curaj și eroism, de lupta unui om împotriva propriilor îndoieli, a elementelor, a rechinilor și chiar a dorinței lui de a renunța.

Bătrânul reușește în cele din urmă, apoi eșuează și apoi câștigă din nou.

Este povestea perseverenței și a machismului bătrânului împotriva elementelor. Această novelă subțire – este de doar 127 de pagini – a ajutat la relansarea reputației lui Hemingway ca scriitor, câștigându-i o mare recunoaștere, inclusiv premiul Nobel pentru literatură.

Sumar

Santiago este un bătrân și un pescar care a plecat pe mare luni de zile și nu a reușit să prindă nici măcar un pește.

Mulți încep să se îndoiască de abilitățile sale ca pescar. Chiar și ucenicul său, Manolin, la abandonat și sa dus să lucreze pentru o barcă mai prosperă.

Bătrânul se îndreaptă spre mare într-o zi – în largul coastei Florida – și merge puțin mai departe decât în ​​mod normal, în disperarea sa de a prinde un pește.

Undeva la prânz, un pește spadă intră în plasa protagonistului nostru, dar este prea mare pentru puterile lui.

În timpul luptei sale pentru a prinde peștele, Santiago se agață de frânghie – chiar dacă aceasta îi provoacă tăieturi, chiar dacă vrea să doarmă și să mănânce. Ține de frânghie ca și când viața lui depinde de ea.

În aceste scene de luptă, Hemingway aduce în prim plan puterea și masculinitatea unui om simplu într-un habitat simplu. El demonstrează modul în care eroismul este posibil chiar și în cele mai simple circumstanțe.

Concluzia

Nu vă lăsați păcăliți de tăcere, lipsa de personaje sau de ritmul mai lent al cărții. În final veti fi cuprinși de gelozie pe bătrânul din poveste, nu pentru înțelepciunea sau experiența lui, ci pentru puterea lui (mentală și fizică) și pentru rezistență.

Cartea poate fi găsită pe: 

Cărturești Bătrânul și marea – 29,95lei

Libris Bătrânul și marea – 28,45lei

Elefant Bătrânul și marea – 22,32lei

*Prețurile si accesibilitatea se pot schimba de la data publicării acestui articol

COMUNITATEA CARTEA DESCHISĂ TE AȘTEAPTĂ!

insert_comment Părerea ta contează

Bravo! Te-ai decis să laşi un comentariu. Te apreciem! Te rugăm să reţii că am eliminat câmpul URL pentru a evita cât se poate de mult SPAM-ul. Dacă ai ajuns aici doar că să faci rost de un backlink, categoric nu este locul potrivit pentru tine. Dacă în schimb vrei să avem o discuţie productivă şi personală în acelaşi timp, îţi mulţumim că ai ales această opţiune.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

shares