Serotonina de Michel Houellebecq

Serotonina de Michel Houellebecq

Michel Houellebecq poate fi considerat cel mai interesant romancier al vremurilor noastre.

Serotonina, cel de-al șaptelea său roman, conține o critică usturătoare la adresa Uniunii Europene și își imaginează cum fermierii blochează drumurile și folosesc arme de foc împotriva statului.

A fost publicată în timpul mișcărilor de protest “veste galbene”, o revoltă împotriva guvernului lui Emmanuel Macron, care a apărut în toamna anului trecut.

Romanul, cel de-al saptelea lui Houellebecq, își ia numele din substanța chimică care ajută la generarea unui sentiment de bine în corpul uman.

În carte, Houellebecq desenează o legătură nu atât de subtilă între trup și statul francez, între sănătatea în scădere a protagonistului și sănătatea societății franceze.

Temele lucrării includ efectele antidepresivelor asupra libidoului masculin, dificultatea susținerii relațiilor semnificative și imposibilitatea de a găsi fericirea, să nu mai vorbim de satisfacția spirituală, într-o societate de consum.

De data aceasta, protagonistul tipic Houellebecqian – un om depresiv, melancolic de vârstă mijlocie – este un inginer agricol care, în primele zile după introducerea monedei euro, se mută în Normandia pentru a contribui la promovarea exportului de brânzeturi din regiune.

Acolo el găsește fermieri, inclusiv cei proveniți din familii nobile antice, ale căror mijloace de trai au fost ridicate de cotele de liber schimb și de cotele de lapte impuse de UE, pe care protagonistul consideră că a sufocat economia Franței și identitatea țării.

Concluzia

Serotonina poate sa fie cea mai bună novelă pe care o vei citi anul acesta. O experiență plăcută și tristă în același timp, plină cu revelatii umaniste, mistice pe alocuri.

Cartea poate fi găsită pe: 

Cărturești – 39lei
Libris – 39lei
Elefant – 25.76lei

*Prețurile si accesibilitatea se pot schimba de la data publicării acestui articol

COMUNITATEA CARTEA DESCHISĂ TE AȘTEAPTĂ!

insert_comment Părerea ta contează

Bravo! Te-ai decis să laşi un comentariu. Te apreciem! Te rugăm să reţii că am eliminat câmpul URL pentru a evita cât se poate de mult SPAM-ul. Dacă ai ajuns aici doar că să faci rost de un backlink, categoric nu este locul potrivit pentru tine. Dacă în schimb vrei să avem o discuţie productivă şi personală în acelaşi timp, îţi mulţumim că ai ales această opţiune.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

shares